ΠΑΛΙΑ ΧΩΡΑ

Φωτογραφικό υλικό

Παλιό Χωριό ή Χώρα Αλοννήσου

Το Παλιό Χωριό αποτελεί την παλιά πρωτεύουσα της Αλοννήσου, η οποία χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, με θέα σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Πατητήρι. Όπως όλα τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, έτσι και η Αλόννησος μαστίζονταν από την πειρατεία σε όλες τις ιστορικές περιόδους, γεγονός που ώθησε τους κατοίκους της στο ύψωμα, όπου έχτισαν το κάστρο και μέσα σ’ αυτό τα σπίτια τους.

Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το πότε ακριβώς χτίστηκε το κάστρο, ωστόσο μας είναι γνωστό ότι από το 1735 και μετά η Χώρα άρχισε να επεκτείνεται και εκτός των τειχών, μέχρι το 1965 όταν ο σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν και να μετοικήσουν στο Πατητήρι. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 τα περισσότερα σπίτια αγοράσθηκαν και επισκευάσθηκαν από ξένους, που τα χρησιμοποιούν για παραθερισμό.

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι η στενότητα του χώρου, όπου τα σπίτια είναι πολύ σφιχτά χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τέσσερις τύπους κατοικιών: διώροφες ενετικής επίδρασης, σπίτια αγροτικού ρυθμού με δύο πατώματα, σπίτια με πηλιορείτικες επιρροές και ελάχιστα νεοκλασικά.